Naminė pica ir toks pat naminis pomidorų padažas

img_20161009_145947
Savaitgaliui atėjo svečių! Kažkodėl kai paklausiau vyro ką gaminti jis paprašė picos… Nežinau kaip tai jam šovė į galvą, bet man patiko išsyk (nors paprastai jo pasiūlytą meniu svečiams aš permąstau). Ilgai ieškojau picos pado recepto, iš esmės visi jie labai panašūs, ingredientai vos skirias, pagrindas visur tas pats: mielės, miltai ir šiltas vanduo. Bet pasirinkau gaminti picos padą iš savo mėgiamiausio lietuviško blogo Vaikai ir vanilė, nes gaminimo metodas buvo kitoks nei visur kitur: visų pirma – beveik parą laiko brandinama tešla, antra – tešlos nereikia minkyti, ją reikia iš kraštų lankstyti į vidurį kol gaunasi rutuliukas! Ir man panižo nagus išbandyti tą picos tešlos origami procesą! Be to, norėjau pagaminti ir naminį pomidorų padažą. Background’ą jam radau Gordon Ramsay knygoj (jis naudojo šv.vyšninius pomidorus, konservuotus pomidorus ir druską), aš norėjau ko nors išskirtinesnio, todėl interpretavau su prieskoniais! Ir jis gavos tobulai! Aš tikrai jį dar gaminsiu 100 kartų ir ne tik picoms aptepti, bet ir makaronams.

Vertinimas: Pomidorų padažas – 10/10
Picos padas 9/10
Gaminimo sudėtingumas: Pomidorų padažas – 3/10
Picos padas 6-7/10 (pagaminau jį per kokias5 minutes, tačiau sudėtingumo balų pridedu vien tik dėl to, kad reikia keletą kartų su ja žaisti kol galima pradėti formuoti picą)

img_20161009_143553img_20161009_144348img_20161009_145950img_20161009_152635

Pomidorų padažas:
3 vidutiniai prinokę pomidorai
skardinė konservuotų pomidorų savo sultyse
1 vidutinio dydžio svogūnas
1 didelė česnako skiltelė
saliero lapkočio (aš dėjau 2 piršto dydžio gabalėlius)
šalavijo šakelė
žiupsnelis druskos
žiupsnelis maltų pipirų
šaukštas alyvuogių aliejaus

Smulkiai supjausčiau svogūnus ir česnakus, juos pakepinau puode su alyvuogių aliejumi kol sumikštėjo. Nublanširavau šviežius pomidorus (t.y. nuplikinau verdančiu vandeniu ir nulupau odelę), juos pasmulkinau ir subėriau ant pakepintų svogūnų ir česnakų. Ten pat supyliau konservuotus pomidorus, įdėjau salierus ir šalaviją. Viriau viską apie 30 min kol sutirštėjo. Įbėriau druskos ir pipirų pagal skonį. Saliero ir šalavijų aš nepjausčiau, nes išsitroškinus padažui juos išėmiau, bet norint tikrai galima salierus susmulkinti ir pakepinti su svogūnais, o tada supilti pomidorus, šalaviją sukapoti arba jį pakeisti baziliku.

img_20161009_143850
Picos padas:
6 stiklinės miltų
2/3 šaukštelio sausų tirpių mielių
2 šaušteliai druskos
3 ir 1/4 puodelio šilto vandens
Miltų pabarstymui

Viską dariau lygiai taip, kaip rašė Aušra iš Vaikai ir vanilė, nenukrypau nuo gaminimo proceso nei per kiek.Į dubenį persijojau miltus ir druską, supyliau mieles, šiltą vandenį, viską išmaišiau. Tešla, kaip ir rašė Aušra, buvo tąsi ir lipni. Uždengiau dubenį maistine plėvele ir šiltai laikiau ~18 val. Tešlą išėmiau ant miltais pabarstyto pavišiaus ir ne minkiau (!!!), o lanksčiau kampus į vidų, kol susiformavo kamuoliukas. Tą kamuoliuką padalinau į 6 dalis ir su kievienu iš jų kartojau tą patį, lankstymo iš kampų į vidurį, procesą. Kamuoliukus suguldžiau ant miltais pabarstyto švaraus rankšluostėlio, užklojau kitu miltuotu rankšluosčiu ir palikau 2,5 val. ilsėtis. Atėjus laikui ruošti ištiesiau kepimo popierių į skardelę, patepiau jį alyvuogių aliejumi (tuo pačiu išsitepiau ir rankas, nes tešla labai prie jų lipo ir sunkiai formavosi) ir suformavau picos padus. Kadangi ore sukti nemoku, tai tenkinausi ir netaisyklingos formos ovalais, skrituliais ar kitom figūrom 🙂 Skoniui tas įtakos neturėjo! 🙂 Picos padus ištepiau paruoštu pomidorų padažu, dėjau sūrį ir kitus mėgiamus ingriedientus. Pašoviau į orkaitę įkaitintą iki 260 laipsnių ir kepiau apie 15 min.
Originalų receptą galite rasti čia.

 

img_20161009_112827img_20161009_113003img_20161009_113848img_20161009_113921Be baimės,
Neringa

One thought on “Naminė pica ir toks pat naminis pomidorų padažas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s