Prancūziško obuolių pyrago interpretacijos arba “Obuolių pyragas su berete”

Pastaruoju metu sulaukiu ypatingai daug skambučių, žinučių ir “gyvų” užklausų pasidalinti vienu ar kitu turimu, mėgstamu ir patikrintu receptu. Visad mielai ir su didžiausia šypsena taip ir padarau! Aną savaitgalį paskambino mano pusseserė Vita ir paklausė gal žinau kokį vertą dėmesio obuolių pyragą. Ir dabar kai prisimenu tą akimirką, tai suprantu, kad labai pasimečiau…Nes aš nežinau nei vieno recepto! Na, tiksliau žinau jų ne vieną, bet tokį, kurį galėčiau rekomenduoti ir kuris iškart iššoktų prieš akis, kai pamatau obuolius, nėra !!!  Vita pasakė, kad internete jų pilna, bet išsirinkt labai sudėtinga, nes “kuo daugiau į mišką, tuo daugiau medžių…”. Ir aš 100 procentų jai pritariu. Vėliau, tą patį vakarą, pas mus užsuko svečiai nešini dar šiltu obuolių pyragu. Jis iškart atrodė įspūdingai, nes buvo pasipuošęs ala morengo “kepure”, o kai paragavau, tai iškart paklausiau kur galiu gauti receptą! Dėja, šeimininkė negalėjo atsakyti, nes pati kažkaip netyčia jį rado internete, o kai vėliau sugalvojo jo vėl paieškoti, tai google jau nebuvo visagalis ir neatrado jo… “Na, niekis” pagalvojau ir jau tada žinojau, ką naujo bandysiu kitą savaitgalį 🙂
Tinkamo recepto obuolių pyragui su baltymų kepure teko paieškoti, bet vieno iš pyragų pavadinimas “Prancūziškas obuolių pyragas” privertė atsiversti ir receptą. Jau kas kas, bet prancūzai tikrai turėtų mokėti elgtis su pyragais ir obuoliais juose! Originalų pyrago receptą radau Širšių lizde, bet jį pakoregavau pagal save: pakeičiau ingredientų kiekius, dėjau rudąjį cukrų, spanguolių apvoliotų krakmole (Kodėl krakmole? Skaitykit receptą toliau), obuolius apvoliojau cinamone ir rudajame cukruje ir t.t. Tikiu, kad originalas nuostabiai skanus, bet patikėkit manimi – manoji improvizacija verta nuodėmės! Kaip ir tikėjausi iš recepto, biskvitas gavos minkštas, tačiau sviesto ir rudojo cukraus dėka išorėje susidarė traški, bet ne sausa plutelė, obuoliai ir cinamonas atliko savo klasikinį vaidmenį, spanguolės įnešė šiek tiek intrigos, romas dirigavo visam paradui…Baltymų kepurėlė, o gal derėtų sakyti beretė, pyragą padarė tikru prancūzu 🙂

img_20161022_165842img_20161022_170344img_20161022_170351

Vertinimas: 10+/10
Gaminimo sudėtingumas: 4
Ragautojai: Per savaitgalį pyragą kepiau 2 kartus. Ir ne, šį kartą mes jokių svečių neturėjome… Jį valgėme trise…Na gerai gerai, dviese, nes mažylio kąsniai dar nelabai skaitos 🙂 Tad ko gero žodžių įvertinimui nebereik, suvalgytos kalorijos kalba pačios už save 🙂

Pastabos ir rekomendacijos:
– Pyragas gaunas iš tiesų labai didelis, naudoju 30 cm skersmens formelę ir jis iškepa gana storas. Tad jeigu turite mažesnę formelę, drąsiai mažinkite kiekius per pusę arba iki 2/3
– Rekomenduoju naudoti rudąjį cukrų visame pyrage (išskyrus baltymų kepurėlę, jeigu ją ruošite). Jis tokį skanų karamelės poskonį suteikia.
– Vieną kartą pyragą kepiau sumaišius dalį obuolių tešloje, likusią dalį sudėjusi ant viršaus. Kitąsyk visus obuolius sumaišiau su tešla. Abu kartus gavos skaniai, bet man labiau patiko pirmasis variantas dėl vienos priežasties, nes buvo puikiai jaučiamas biskvito skonis ir visi jo poskoniai: karamelė dėl rudojo cukraus, romo aromatas. Be to, pats biskvitas buvo mikštas, o štai krašteliai apskrudę ir traškus. Nu vienu žodžiu – nuostabu:)
– Kepurėlę aš perkepiau, todėl nuotraukose ji plona ir ne tokia pasiputūsi, kaip aš norėčiau. Ją reiktų ant pyrago uždėti likus 5-10 minučių iki kepimo pabaigos.

Obuolių pyragas:
250  gr. cukraus  (naudojau rudąjį)
1 a.š. vanilės esencijos ( galite ją keisti vaniliniu cukrumi)
4 dideli kiaušiniai (arba 5 mažesni)
1 v.š. romo (nebūtinai)
225 gr. tirpinto sviesto
240 gr. miltų
2 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
7 obuoliai (galima jų kiekį reguliuotis pagal skonį mėgstat daugiau ar mažiau)
3/4 stiklinės šviežių spanguolių
2 v.š. kukurūzų krakmolo
1,5-2 v.š. cinamono cinamono (dėkite pagal skonį)
2 v.š. rudojo cukraus

Baltymų kepurėlė:
3 kiaušinio baltymai
55 gr. baltojo cukraus

Miltus persijojau kartu su kepimo milteliais ir druska. Kiaušinius išplakiau su cukrumi ir vanilės esencija. Suplakus įpyliau romą ir gerai išmaišiau. Į kiaušinių masę supyliau lydytą sviestą ir miltus, viską gerai išmaišiau.
Obuolius nulupau ir supjausčiau skiltelėmis (galite pjaustyti storiau, ploniau, kubeliais ar kaip tik jums labiau patinka). Ant jų užbėriau spanguoles, 2 v.š. kukurūzų krakmolo ir išmaišiau, kad viskas (ypač spanguolės) juo pasidengtų. Kodėl viską, ypatingai spanguoles, noriu padengti krakmolu? Todėl, kad uogos padengtos krakmolu kepdamos išlaiko savo formą, nesubliukšta, bet apie tai jau rašiau viename pirmųjų savo įrašų. Tuomet ant spanguolių ir obuolių užbėriau rudąjį cukrų, cinamoną ir viską vėl sumaišiau.
Dalį obuolių ir spanguolių supyliau į tešlą ir išmaišiau, kitą dalį sudėjau ant viršaus, kai tešla jau buvo supilta į kepimo formą.
Pyragą pašoviau į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepiau apie 40 minučių
Kiaušinio baltymus išplakiau su cukrumi iki standžių putų ir visas jas paguldžiau ant pyrago. Pašoviau į orkaitę ir kepiau dar apie 15 min. Bet kaip ir minėjau anksčiau rekomendacijose aš ją perkepiau…Siūlau “kepurę” pyragui užmauti likus 5-10 min. iki kepimo pabaigos.

Be baimės,
Neringa

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s