Super lazanija arba pasiilgau itališkos šilumos ir skonių

 

Lazanija buvo mano silpnoji vieta… Nu niekaip nepavykdavo jos išsikepti padoriai, t.y. arba makaronai būdavo pernelyg kieti, arba subliuškę. Matyt arba per daug drėgmės būdavo, arba per mažai. Tačiau jau kuris laikas nepabaigtas pakelis lakštinių namuose graužė sąžinę. Nu kiek jie vargšai gali stovėti, o dar čia pusseserė su savo prašymu parašyti ką nors apie cukinijas… Todėl pradėjau ieškoti lazanijos su cukinijom. Ir nors šiaip nesu mėgėja skambių antraščių, bet pavadinimas “Word’s Greatest Vegetable Lasagna”* mane privertė pasižiūrėti na ir kas čia jau tokio geriausio pasaulyje 🙂
Taigi, nesu išbandžius visų pasaulio vegetariškų lazanijų, bet ši pasirodė išties ypatinga ir gana paprasta. Pasiryžau kepti ir bandyti panaikinti tą mano ir nesigaunančių lazanijų prakeikimą 😀
Dar kaip tik parašė senokai matyti draugai, aš aišku pakviečiau juos vakarienės, juk kepu lazaniją! Šie sutiko, o vėliau susimąsčiau, kad jeigu man ir šį kartą nepavyks… Tuomet vakaras išvis sugadintas ir gėdos pilnas, ech tas mano ilgas liežuvis… Grįžus antrajai pusei po darbų namo pareiškiau, kad vakarienei atvažiuoja draugai ir kepsiu vegetarišką lazaniją. Įsivaizduokit koks šokas mano mėsiaėdžiui vyrui – lazanija be mėsos!  O jis dar priminė, kad ir Ramūnas, atvykstantis draugas, labai mėgsta mėsą… Šitą faktą buvau pamiršusi, tad susijaudinau dar labiau: Jėzus Marija, atvažiuos svečiai ir gaus ne tik, kad nelabai vykusią, bet dar ir be mėsos… Bet dingti jau nėra kur, o gal viskas bus kaip tik labai gerai! 🙂 Tai žinokit, kad taip ir buvo! Patiekalas gavos toks fantastiškas, kad neliko nei gabalėlio nufotografuoti, viską suvalgėm iškart. Todėl nori nenori reikėjo kartoti lazanijos kepimą, kad receptu ir nuotraukomis galėčiau pasidalinti su jumis. Antrąjį kartą su šia lazanija “laistėm” dvigubą progą: draugės remontus ir naujagimio laukimo šventę 🙂 Ir antrąjį kartą lazanija buvo užskaityta. Todėl tikrai tikiu, kad ją kepsiu ir trečiąsyk 🙂 Rekomenduoju!

*lazanijos originalų receptą ėmiau iš Green Kitchen Stories

cof

Sudėtingumas – 7-10 (tiesiog yra žaidimo paruošiant kiekvieną sudedamąją dalį)
Skonis – 10/10

Lazanija su keptomis daržovėmis

Pomidorų padažas (žr. receptą žemiau)
1 pakelis lazanijos lakštinių
Citrininės rikotos (žr. receptą žemiau)
Keptų daržovių (žr. receptą žemiau)
250 gr. mocarelos sūrio

Įkaitinau orkaitę iki 190 laipsnių. Kepimo skardos dugną ištepiau pomidorų padažu, sudėjau lazanijos lakštų eilę, tada citrininę rikotą, ant jos kepintas daržoves, pievagrybius. Tuomet vėl pomidorų padažą ir kartojau viską dar vieną kartą (jums gali tekti dar kartoti ir 2 ar 3 kartus priklausomai nuo skardelės dydžio ir pagedaujamo lazanijos storumo). Viską užbaigiau pomidorų padažo sluoksniu ir ant jo išbarsčiau tarkuotą mocarela sūrį.

Pomidorų padažas:
Alyvuogių aliejaus
1 svogūnas
3 skiltelės česnako
1 šv. čili pipiras (nesijaudinkit, pernelyg aštru nebus)
2 a.š. kaparėlių (nebūtinai)
3 dideli (bet jau tikrai dideli) pomidorai
2 skardinės konservuotų pomidorų.
Šv. baziliko saujelė
Druskos, pipirų
Cukraus (jeigu reikia)

Įkaitinau alyvuogių aliejų dideliame puode, subėriau smulkintą svogūną, česnakus, čili pipirą ir pačirškinau kol svogūnai pagelto. Per tą laiką nublanširavau šviežius pomidorus. Juos supjausčiau, mečiau į puodą su svogūnais, subėriau kaparėlius, šiek tiek pakepinau ir galiausiai subėriau visus likusius ingredientus išskyrus cukrų. Viską paviriau apie 20 min, sublenderiavau (jeigu viskas smulkiai pjaustyta to daryti nebūtina) ir tuomet paragavus man buvo pernelyg rūgštu, todėl įdėjau 0,5 a.š. cukraus.

Kepintos daržovės:
Alyvuogių aliejaus
Druskos
2 cukinijos ( jeigu naudojat dideles iš lietuviško mamos daržo, tuomet apie 500-600 gramų)
1 baklažanas
300 gr. pievagrybių (aišku tinka ir bet kokie kiti turimi grybai)
300 gr. špinatų
1 skiltelė česnako
Cukinijas ir baklažaną supjausčiau plonais griežinėliais, apšlaksčiau aliejumi ir druska, pašoviau 10 minučių į 180 laipsnių orkaitę.
Į keptuvę įpyliau šaukštą aliejaus, subėriau smulkintus pievagrybius, česnaką, viską pakepinau, galiausiai sudėjau špinatus ir pakepinau, kol špinatai sukepė. Pabaigoje įbėriau druskos ir pipirų.

Citrininė rikota
500 gr. rikotos sūrio
1 vidutinio dydžio citrina
saujelė šviežių bazilikų
druskos
citrinpipirių

Į rikotą subėriau kapotą baziliką, įtarkavau citrinos žievelę, išspaudžiau jos sultis, įbėriau citrinpipirių ir druskos. Viską išmaišiau.

cof

Be baimės,
Neringa

 

One thought on “Super lazanija arba pasiilgau itališkos šilumos ir skonių

  1. Neringa, sita lazanija, kuria turejome proga paragauti pirmieji, buvo geriausia-skaniausia-graziausia-visokia kitokiausia is visu ragautu iki siol! S u p e r ! Komplimentai tau! (Siulau patentuoti recepta ar bent jau pridek savo varda pavadinime 😉 ).

    Like

Leave a comment